..:: Campania de prevenire a traficului de persoane, Palatul Copiilor Suceava, 16 octombrie 2015::..

”CERE AJUTOR, NU CERȘI!”

Cerșetoria este o realitate existentă in toate țările lumii, indiferent de nivelul de dezvoltare și de gradul de civilizare a acestora. Cauzele cerșetoriei sunt multiple: șomaj, incapabilitatea de a munci cauzată de un handicap, lipsa de venituri la batrânețe, lene, sau (rareori) refuzul de a primi ajutor social. Viața de cerșetor poate fi aleasă de bunavoie, insă de multe ori aceștia sunt obligați. Sub influența traficanților ajung să fie manipulați și exploatați. Din nefericire, ca cerșetori, sunt folosiți și copii, pentru a stârni și mai multă milă. Articolul 326 din Codul penal al Romaniei prevede că fapta persoanei care apelează in mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, este o infracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la o luna la 3 ani. Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unei persoane in scopul exploatării acesteia constituie infracțiunea de trafic de persoane și se pedepsește cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

V-ați gândit vreodată care sunt cauzele ce conduc la exploatarea prin cerșetorie? De cele mai multe ori intâlnim un cerșetor care ne cere bani, fie pentru mancare, fie pentru copii sau altele. Dar de ce alege să cerșească? Poate fi o alegerea sa, dar poate avea in spate un traficant. Cauzele ce conduc la acest mod de trai sunt : nivelul scazut de educație, lipsa oportunităților de muncă, condițiile de trai precare, anturajul necorespunzator, dinfunctionalități in legatura cu familia, violență, abuz de alcool, lipsa unui support afectiv real, creșterea nivelului de nesiguranță și , in consecință, a agresivitatii, abandonul școlar, lipsa integrarii sociale, lipsa unui trai decent, utilizarea substanțelor stupefiante, pierderea respectului de sine și față de regulile de conviețuire socială.

Pentru a atrage atenția asupra acestor probleme Vineri, 16.10.2015 Palatul Copiilor Suceava, reprezentat de director prof. Biatrice Choleva, prof. Mihaela Buculei, prof. Cristina Maxim și prof. Oana Strejac, impreuna cu partenerii de la ANITP reprezentat de Scms. Orza Liliana și Scoala Gimnaziala „Dimitrie Păcurariu” Șcheia, reprezentată de prof. Mirela Petruța Pintescu au organizat o acțiune de prevenire a traficului de persoane în care s-au prezentat problemele dar și efectele acestuia, s-au purtat discuții cu parinți, elevi și cadre didactice. Evenimentul face parte din Campania de prevenire a traficului de persoane CERE AJUTOR, NU CERȘI! ce se desfășoară in perioada octombrie 2015- martie 2016.

Bianca Puraveț și Georgiana Strugariu

Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Suceava