..:: Structura generala a unui calculator ::..
Componentele Hardware
HARDWARE
Structura generala a unui calculator
Un calculator este un ansamblu de parti componente, fiecare din ele contribuind la functionarea calculatorului.
Daca facem o diferenta intre componentele fizice si cele logice putem spune ca un sistem de calcul este alcatuit din doua componente:
- Componenta Hardware care este un ansamblu de circuite electrice, electronice si parti mecanice, adica partea vizibila a calculatorului.
- Componenta Software care este alcatuita din programe, adica partea logica invizibila a calculatorului.
Unitatea centrala toate datele si instructiiunile de program trec pe aici prin drumul lor catre alte parti ale calculatorului. Ea contine urmatoarele componente care permit calculatorului sa execute cele mai complexe operatii:
- Memorie de tip SCRIE si CITESTE (Random Access Memory - RAM) care inregistreaza temporar instructiuni si date, pe durata cat calculatorul le foloseste. De cate ori folositi un program, instructiunile ce-l alcatuiesc sunt stocate in memoria interna sau de lucru. Orice informatie introduceti in calculator este stocata in memorie ca sa poata fi folosita ulterior
- Memorie de tip CITESTE (Read Only Memory, ROM) care stocheaza permanent instructiunile conform carora calculatorul se activeaza si comunica cu celelate parti ale sale
- Memorie VIDEO
- Central Processing Unit - CPU, este creierul calculatorului. Aceasta executa instructiunile programului si prelucreaza informatia pe care o introduceti in calculator
- Porturi de intrare iesire - sunt diverse intrari unde se conecteaza trastatura, mouse-ul, monitorul, imprimanta, modemul,etc.
- Hard discul - se comporta ca o uriasa unitate de dischete ce este inglobat in calculator si nu poate fi scos, el fiind permanent. Pentru a stoca informatii pe el, puteti copia de pe dischete sau CD sau puteti salva direct pe el fisierele create. Informatia ramane pe disc pana cand doriti sa o eliminati.
- DVD, CD, Blu-ray Disc (BD)drive - unitatea de DVD, CD care poate stoca infomatie (imagini, sunet, video clipuri, animatie) cu o capacitate de 4,7 / 8.7 GB (DVD) respectiv 500 - 900 MB (CD) sau DVD-RW, CD-RW unitatea care inscriptioneaza DVD-uri, CD-uri. Discurile Blu-ray au o capacitate mult mai mare 25 GB sau 50 GB.
Echipamente periferice:
Calculatorul ne transmite informațiile vizual cu ajutorul monitorului sau, auditiv, prin intermediul boxelor. Informațiile pot fi transmise și în forma tipărită, cu ajutorul imprimantei.
Monitorul - va permite sa vedeti ce se intampla cu informatia cu care lucrati. Ceea ce introduceti apare pe ecran , permitandu-va sa vedeti ceea ce apasati.
Tastatura - este principalul dispozitiv pentru introducerea informatiei si a comenzilor in calculator.
Mouse-ul- este un echipament de intrare, prin intermediul lui sunt comunicate informatii catre calculator. Se diferentiaza de tastatura prin numarul de butoane si modul de comunicare cu calculatorul.
Imprimanta - va permite tiparirea pe hartie a informatiei din calculator.
Scanner-ul - este un dispozitiv de intrare care permite "citirea" unei fotografii (imagine sau text), a o recunoaste si a o introduce(salva) in calculator.
Modem - prin folosirea lui doua calculatoare pot face schimb de informatie prin internediul liniilor telefonice
Pana sa poata deveni eficient si util, calculatorul are nevoie de o "educatie", de niste instructiuni care sa-i indice cum si ce sa faca. Acestea se numesc soft.