..:: Vatra Dornei ::..

Proiect de parteneriat cu Clubul Copiilor Vatra Dornei

Cercul de Informatica si Cercul Ecoturism

În ziua de 27 aprilie 2023, s-au desfășurat activitățile propuse în calendarul parteneriatului încheiat între Clubul Copiilor Vatra Dornei și Palatul Copiilor Suceava.

Activitatea educativă desfășurată a inclus: jocuri de cunoaștere și autocunoaștere, vizite la obiective turistice. Parteneriatul a oferit elevilor participanți prilejul a exersa comportamente civilizate, a respecta reguli de grup (program) şi aplica norme şi reguli de protecţie, ocrotire şi salvare a mediului înconjurător, de a învăța prin acțiune și joc. Obiective:dezvoltarea orizontului de cunoaştere a elevilor prin îmbinarea noţiunilor de geografie, biologie, istorie, literatură, arte cu specificul cadrului natural şi cu regiunile străbătute, formarea deprinderilor de observare, de sesizare a aspectelor ecologice, de poluare a mediului şi cultivare a unei educaţii ecologice a copiilor. Doamna prof. Mirela Nedelea de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, filiala Dorna Candrenilor, ne-a povestit despre apele minerale din Dorna Candrenilor.

„Dorna Candrenilor se găsește într-o regiune destul de plăcută, la poalele muntelui Oușor, unde terenul constă din solul mlăștinos și calcaros al unei poieni în care se găsește un izvor acidulat și foarte gustos. Apa izvorului din actualul centru al satului era destul de rece, și în afară de bioxid de carbon conține săruri dizolvate, fier, fără impurități de pământ”. Primele mențiuni scrise despre izvoarele de pe raza comunei Dorna Candrenilor, despre compoziția și proprietățile lor, ne sunt oferite de naturalistul Hacquet de Nuremberg, care a făcut o călătorie în Bucovina între anii 1778 și 1790. Călătorind pe valea râului Dorna, a dat peste un „izvor acidulat, inundat adesea de pârâul Dornei”.

Teritoriului comunei Dorna Candrenilor se întinde de la Podu Alunului (est) şi până la Podu Coşnei (vest) pe o lungime de 6 km iar lăţimea cuprinsă între muntele Ouşoru (1638 m), la nord şi Piatra Roşie la sud este de aproximativ 20 km. Comuna Dorna Candrenilor are în componenţa sa trei sate: Dorna Candrenilor, Dealu Floreni si Poiana Negri. Dorna Candrenilor a fost declarată stațiune balneoclimaterică de abia în anul 1898, a treia după Vatra Dornei și Iacobeni și de rangul al doilea în Europa. Până a se ajunge la asemenea stadiu au fost încercări repetate de valorificare a zonei și a apelor carbogazoase. În prezent se fac demersuri pentru construirea unei baze de tratament cu băi terapeutice cu ape minerale sulfuroase.”

Obiective vizitate:

  • Cercul de Protectia mediului a Clubului Copiilor Vatra Dornei, filiala Dorna Candrenilor;
  • Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani
  • Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică Vatra Dornei
Mulțumim gazdelor noastre pentru disponibilitate și bunătățile locale dăruite participanților la proiect. Am avut o experienta extraordinara alaturi de dumneavoastra!

Copiii au fost încântați de apa minerală din izvor, au luat în sticluțe mostre pentru acasă.

Coordonatori proiect:

prof Stefania Soiman si prof Nicoleta Bumbu, Palatul Copiilor Suceava

Prof.Nedelea Mirela – coordonator cerc Protecția mediului CC Vatra Dornei, filiala Dorna Candrenilor

Prof. Susciuc Ionel coordonator cerc Informatică Clubul Copiilor Vatra Dornei