..:: noiembrie 2016::..

”Activități și concursuri interesante desfășurate în luna noiembrie” - Palatul Copiilor Suceava.

 

Echipajul Palatului Copiilor Suceava, pregătit de prof. Viorel Dincă a participat la cea de-a XI – a ediție a Concursului "Memorial Iacob Buiucliu"- Tir Sportiv, cu arme cu aer comprimat, competiție ce a a vut loc pe 19 nov. la Clubul Sportiv Școlar (C.S.S.) Rădăuți.

 La concurs au participat 8 juniori de la C.S.S. Rădăuți  și 11 elevi de la Palatul Copiilor Suceava. Deoarece punctajele au fost foarte "strânse", s-a procedat la departajarea concurenților, printr-o tragere de baraj. Arbitrajul a stabilit pentru concurenții de la Palatul Copiilor, următorul clasament: Locul I-F  - Teodora Dudici - 100 puncte,  locul I-B  -  Vladut Bejenaru- 100 puncte ,   loc II-B  - Florin Rusu - 99 p  și  locul III-B - Lucian Ma  Kun - 99p.  Au mai participat: Bogdan Rotaru-98p; Ovidiu Niculica-98p; Ionut Oanea-98p; Razvan Melinte -97p; Andrei Oanea -95p; Andi Dumitrașcu - 93p; Alexandru Stejar - 91p. Organizatorul competiției, prof. drd. Ștefan Buiucliu, a apreciat rezultatele și a felicitat concurenții pentru progresele făcute.

În perioada 26 noiembrie – 3 decembrie 2016, la Cercul de informatică și Cercul cenaclu literar, s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a Concursului de Informatică „StartIT”. Competiția s-a bucurat de participarea a 182 elevi de la școli, licee, palate și cluburi ale copiilor din țară. Elevii de la Palatul Copiilor Suceava au avut oportunitatea de a se confrunta la cele trei secţiuni ale concursului: Programare clasele II-VIII, „Re-creaţie” clasele II-V și media cu cei mai buni elevi de la cercurile de informatică din palatele, cluburile copiilor și școli din țară.

        Juriul a fost alcătuit din profesori de prestigiu în domeniul informaticii: prof. Marcu Ovidiu și prof. Marcu Daniela de la Colegiul Național Ștefan cel Mare din Suceava, prof. Popa Carmen de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Suceava iar coordonatorul proiectului este  prof. Ștefania Șoiman de la Palatul Copiilor Suceava. La ediția  din acest an a concursului, la secțiunea ”Re-creație” tema aleasă a fost ”Surprizele iernii”, propusă de prof. Șandru Alina, coordonator al cercului Cenaclu literar. La această secțiune premiul I- excelență a fost obținut de eleva Popescu Maria, clasa a V-a de la Școala ”Sfântul Andrei” București.

        La secţiunea programare, s-au remarcat elevii: Domunco Ștefan clasa a VI-a, Dumitrescu Eduard, Țebrean Andreea și Rusu Bogdan, elevi în clasa a VII-a , de la Palatul Copiilor Suceava, problemele rezovate au fost cu un grad mare de dificultate. La secțiunea media s-a remarcat elevul Sîrghi Dragoș, clasa a VI-a cu pagina web: Astronomia.  

        Subiectele şi rezultatele obţinute de elevii participanţi la cele trei secţiuni ale concursului sunt publicate pe site-ul concursului: http://cnstartit.blogspot.ro și site-ul www.pacosv.ro al palatului copiilor.

În perioada 14 – 20 noiembrie, în Palatul Copiilor Suceava s-au desfașurat o serie de activități pentru a marca Săptămâna Educației Globale cu tema ”Împreună pentru PACE”.

Elevii Cercului de artă textilă, coordonat de prof. Cristina Hreamătă Macoveiciuc, au dat dovadă de creativitate creeând un panou al păcii.

Cercul de cultură și civilizație engleză/japoneză, coordonat de prof. Carolina Vieriu, au participat la activități cu tema "Acting together for a World of Peace". Ei au descoperit simboluri ale păcii din toata lumea, au învățat cuvinte și expresii din câmpul lexical al cuvântului "peace/heiwa", au realizat postere, au scris o poezie acrostih pornind de la cuvântul "peace", au ascultat povestea fetiței Sadako și a celor 1000 de cocori, au făcut un tur virtual al Parcului Memorial al Păcii din Hiroshima, au învatățat să scrie în kanji cuvântul "heiwa" (pace).

Cercul de pictură, coordonat de prof. Petronela Rusu, s-au desfășurat ateliere de creație cu tema Prieteni pentru pace, unde elevii au lucrat în echipe și au creat compoziții colective în care au redat lumea așa cum cred ei că ar trebui să fie.

         Elevii Cercului de ecoturism, coordonat de prof. Nicoleta Bumbu au participat la activitatea  „Balonul păcii”, ocazie cu care au concluzionat că ei pot face o lume mai bună, având o atitudine și o conduită exemplară față de cei jur.

La Cercul de cenaclu literar, coordonat de prof. Alina Șandru, elevii au compus poezii cu mesaje menite să aducă pacea în lume.

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, un număr de 15 elevi ai cercurilor de jurnalism și pictură, de la Palatul Copiilor Suceava, au fost, pentru o zi, călători în lumea celor mai diverse arte, împreună cu profesorii coordonatori prof. Oana Strejac și prof. Petronela Rusu. În Grădina Botanică din Iași au pășit în lumea florilor de toamnă și au învățat despre câteva secrete ale artei peisagistice și cum ajung unele grădini să devină atât de frumoase. Au făcut apoi un popas la Teiul lui Eminescu, după care au intrat în atmosfera vremurilor marilor scriitori, în Muzeul Mihai Eminescu, unde au avut ocazia de a vedea pentru prima dată primele opere ale lui Mircea Cărtărescu, în original; scrisori ale celor mai mari scriitori români; fotografii originale și câteva obiecte personale ale acestora. Au poposit și  la Casa Pogor, unde au aflat multe lucruri interesante despre Societatea Junimea, despre piese de mobilier de epocă, dar și depre fiecare membru al societății sus menționate. Ultimul popas l-au făcut la Palatul Culturii Iași, unde domeniul tehnic s-a dovedit a fi o adevărată artă, galeria de  istorie a fost fascinantă, galeria de artă plastică foarte profundă, iar zona etnografică le-a amintit de poveștile lui Creangă. Activitatea ”Călători în lumea artei” a avut ca scop explorarea celor mai diverse arte pentru a încheia Săptămâna Educației Globale.

În parteneriat cu Poliția Municipiului Suceava-Serviciul Rutier, Asociația AlecsGrup și Televiziunea Intermedia, la Palatul Copiilor Suceava a avut loc o activitate de dezvoltare a comportamentului adecvat față de regulile de circulație, în cadrul emisiunii „Clubul Copiilor”.

Activitatea „Desenăm, colorăm, circulație învățăm”s-a adresat elevilor din ciclul primar și gimnazial, ce frecventează cursurile de karting, șah, origami, foto cineclub, pictură și cenaclu literar. Activitatea a fost organizată și coordonată de prof. Biatrice Choleva ( îndrumătorul Cercului de Karting/ Educație Rutieră), cu participarea domnului Constantin Alecsa, președinte al Asociației AlecsGrup și a agentului de poliție Ionuț Iepureanu. Tematica abordată  a fost familiarizarea copiilor cu normele și regulile de circulație, conștientizarea pericolului căruia se expune orice persoană prin încălcarea acestor norme și reguli. Activitatea s-a încheiat cu realizarea unor desene ce au fost expuse pe un panou tematic. Tot în această lună la Valea Mariei, județul Satu Mare, s-a desfășurat Gala Campionior, acțiune care a încheiat Campionatul Național de Karting Școlar 2016, manifestare prin care copiii, profesorii și mecanicii, au fost răsplătiți pentru activitatea competițională. Palatul Copiilor Suceava a participat la 6 din cele 7 etape de campionat, participare care a contribuit la acumularea unor punctaje valoroase în clasamentul final. Astfel elevii Onesciuc Eric, Gherdelesco Vadim, Honceriu Alexandru, Onciuleanu Rareș, Honceriu Călin, Cumpătă Șerban, Dranca Andrei, Burlă Alexandru, Ungureanu Darius și Balan Sabin, coordonați de prof. Biatrice- Liliana Choleva, au fost răsplătiți pentru efortul, munca și emoțiile lor cu diplome, medalii și cupe.

La Palatul Copiilor Suceava a fost marcată Ziua Mondială Origami în cadrul activităților de cerc desfășurate vineri, 11 noiembrie 2016.  Scopul acestor activități este unul educativ dezvoltat în cadrul  activităților extrașcolare oferite în cercurile  palatului și cluburilor copiilor din județul Suceava. Origami este o activitate de relaxare și socializare, dar mai ales de antrenare a minții, practicienii acestei arte având un nivel crescut de atenție la detalii, un dezvoltat simț al orientării în spațiu, gândire logică, sunt preciși, disciplinați și comunicativi- calități dezvoltate în cadrul cercului de origami copiilor care frecventează acest cerc.Activitățile au fost  organizate de prof. Cristina Maxim, profesor coordonator al Cercului de navomodele/ origami.

La cercul de cultură și civilizație japoneză, coordonat de prof. Carolina Vieriu, elevii de gimnaziu și liceu au învățat să confecționeze, din hârtie origami, binecunoscutele umbreluțe japoneze.

Elevii cercului de pictură, coordonați de prof. Petronela Rusu, au fost  invitați să confecționeze porumbei, simboluri ai păcii prin tehnica origami, având scopul de a îmbogăți imaginația și creativitatea elevilor.

Elevii de la Cercul de electroni îndrumați de prof. Liviu Maftean au participat la Concursul Național de electronică TEAM, care a avut loc la Botoșani. Elevii participanți au obținut patru locuri I, trei locuri II și un loc III la cele patru probe de concurs desfășurate pe trei categorii de vârstă. Au participat elevii Sofian Dominic, Petracovici Tudor, Turturean Cosmin  și Iliesei Alexis. 

Cercul fotocineclub, coordonat de prof. Mihaela Buculei, i-a avut ca oaspeți pe elevii de la Școala Dimitrie Păcurariu” din Șcheia, însoțiți de prof. Mirela Pintescu și ec. Iulia Buzuleac care le-au împărtășit gazdelor câteva secrete despre tehnica ikebana. Și pentru că ne apropiem de sărbătorile de iarnă copiii din Șcheia au pregătit câteva lucrări specifice acestei  perioade. Interesul pentru ikebana este sporit mai ales că odată stăpânite aceste reguli specifice se pot realiza lucruri interesante. O parte dintre acestea  pot fi văzute alături de lucrări de pictură și fotografie începând cu data de 19 decembrie a.c. în holul ISJ Suceava în cadrul  expoziției Peisaj de iarnă”.